אפליה על רקע מין (מגדר) בעבודה היא הבחנה בין עובדים/ות או מועמדים/ות לעבודה, שאינה מתבססת על שיקולים רלוונטיים לאופיו ומהותו של התפקיד, אלא על פי מינו/ה בלבד.
אפליה על רקע דת
אפליה על רקע דת היא אבחנה בין עובדים/ות או דורשי/ות עבודה על רקע דתם/ן. היא באה לידי ביטוי בהחלטה על העסקה או אי העסקה של עובד/ת וכן בפיטוריו/יה על רקע דתו/ה.
אפליה על רקע הורות
אפליה על רקע הורות בשוק העבודה מוגדרת כהעדפת מועמדים/ות לעבודה שאינם הורים לילדים קטנים ו/או אף פיטורין של הורים לילדים רק משום היותם הורים.
בדומה לאפליה על רקע הריון, גם אפליה זו היא תופעה שכיחה בשוק העבודה בחברה הישראלית עדיין נפוצה התפיסה של משרת האישה כ”משרה שנייה”, המשנית בחשיבותה למשרת הגבר.
אפליה זו יכולה להתקיים גם כלפי אבות המבקשים לעמוד בחובותיהם ההוריות ולממש את זכויותיהם ההוריות.
אפליה על רקע שירות מילואים
אפליה על רקע שירות מילואים היא העדפת עובדים/ות שאינם/ן משרתים/ות במילואים, או משרתים/ות מספר מועט יחסית של ימי מילואים על פני עובדים/ות שנדרשים/ות לשירות מילואים בתדירות גבוה יותר.
אבחנה מסוג זה עלולה להוות אפליה אסורה בשוק העבודה.
אפליה על רקע השתייכות מפלגתית
אפליה על רקע השתייכות מפלגתית בשוק העבודה הישראלי היא הבחנה בין עובדים/ות על רקע השתייכותם/ן למפלגה מסוימת, ללא קשר לאופי ומהות התפקיד.
אפליה על רקע נטייה מינית
אפליה על רקע נטייה מינית היא הבדלה בין עובדים/ות, המעניקה לקבוצה, קטגוריה או פרט מסוימים יתרונות או חסרונות יחסיים בהתייחסות רק לנטייה המינית שלהם , מבלי שתהיה הצדקה עניינית לכך.
אפליה על רקע השקפה
אפליה על רקע השקפה בשוק העבודה הישראלי היא העדפת עובדים/ות המחזיקים/ות בהשקפה מסוימת על פני עובדים/ות אחרים, המחזיקים/ות בדעה אחרת.
אפליה זו, ככל אפליה היא אבחנה שאינה מותרת בשוק העבודה.
אפליה על רקע גזע
אפליה על רקע גזע בשוק העבודה מוגדרת כהבחנה לא עניינית בין עובדים/ות מגזע מסוים, לדוגמה: בעלי גוון עור כהה, לבין עובדים/ות מגזע אחר.
אפליה זו נובעת משיקולים לא רלוונטיים למהות התפקיד ומהווה את אחת הפגיעות הקשות והעמוקות ביותר בכבוד האדם וערך השוויון.
אפליה על רקע ארץ מוצא
אפליה על רקע ארץ מוצא בשוק העבודה הינה אבחנה בין עובדים/ות בעלי/ות רקע וארץ מוצא שונה שונות, שלא על בסיס שיקולים רלוונטיים למהות ואופי התפקיד.
אפליה על רקע הריון
אפליה על רקע הריון בעבודה היא נקיטת מדיניות של איפה ואיפה, בין אם גלויה ובין אם סמויה, בין עובדות או מועמדות לעבודה הנמצאות בהריון לבין אלה שאינן וזאת שלא על בסיס שיקולים רלוונטיים לאופיו ומהותו של התפקיד.
אפליה על רקע טיפולי פוריות
אפליה על רקע טיפולי פוריות בעבודה היא הבחנה בין עובדים/ות, שלא על סמך שיקולים הנוגעים במהותו ואופיו של התפקיד אלא על פי היותם עוברים/ות טיפולי פוריות בלבד.
אפליה זו דומה לאפליה על רקע הפריה חוץ גופית אולם שונה ממנה, משום שאפליה על רקע הפריה חוץ גופית מקפחת נשים. מושאי אפליה על רקע טיפולי פוריות יכולים להיות גם גברים.
אפליה על רקע לאום
אפליה על רקע לאום בשוק העבודה הינה אבחנה שלא מן העניין בין עובד/ת בן/ת לאום אחד מהעובדים/ות האחרים/ות.
אפליה זו נובעת משיקולים לא רלוונטיים למהות התפקיד המוצע ומהווה את אחת הפגיעות הקשות והעמוקות ביותר בכבוד האדם וערך השוויון.
אפליה על רקע גיל
אפליה על רקע גיל בעבודה הינה אפליה רווחת בשוק העבודה, כיום עיקר האפליה מופנה כלפי עובדים/ות מבוגרים/ת מגיל 45 ומעלה.
לדוגמה – לעיתים רבות קיימת העדפה של עובדים/ות צעירים/ות על פני עובדים מבוגרים, מבלי שהגיל עצמו רלוונטי למהותו ואופיו של התפקיד.
אפליה על רקע מעמד אישי
אפליה על רקע מעמד אישי בעבודה היא נקיטת מדיניות של איפה ואיפה, בין אם גלויה ובין אם סמויה, בין קבוצות עובדים/ות או מועמדים/ות לעבודה וזאת, שלא על בסיס שיקולים רלוונטיים למהות וצורך התפקיד המוצע או המאויש, אלא על בסיס המעמד האישי של העובד/ת, כלומר, מצבו/ה המשפחתי.
לדוגמא – אל משרד פרסום מגיע לראיון עבודה מועמד רווק כשכל עובדי המשרד נשואים. המועמד בעל ניסיון רב. הוא מציג תיק עבודות מרשים אך המראיין מטעם המשרד מתלבט. הוא חושש שאולי לא ישתלב חברתית, שאולי לא יתאים למארג הייחודי במשרד.
אפליה על רקע הפריה חוץ גופית
אפליה על רקע טיפולי הפריה חוץ גופית בעבודה הינה הבחנה בין עובדים/ות שונים שלא על בסיס שיקולים הנוגעים אל מהותו ואופיו של התפקיד אלא על פי היותם עוברים/ות טיפולי הפריה בלבד.
דוגמה לאפליה על רקע טיפולי הפריה חוץ גופית – עובדת חדשה במשרד עוברת טיפולי הפריה חוץ גופית והמעסיק קורא לה לשיחת בירור לפשר ההיעדרויות הרבות.
עוד מאמרים בנושא…
למעלה מ-40% מהפניות שהוגשו השנה לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה עוסקות באפליה בעבודה בשל שירות במילואים
תיקון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה עם תיקון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, צפוי גל נוסף של פניות מטעם בני/ות הזוג של משרתי/ות המילואים. נציבת שוויון הזדמנויות
מניעת אפליה בתנאי עבודה
מניעת אפליה תנאי עבודתם/ן של כל עובד/ת ואפשרויות הקידום שלהם/ן בעבודה צריכים להיקבע בהתאם לניסיון והיכולות ובהתעלם מקבוצת שייכות כגון גיל, מין, מוצא, דת או
מניעת אפליה בעבודה
אפליה בעבודה אפליה אסורה בעולם העבודה הינה התייחסות שונה לאדם על רקע מין, נטייה מינית, מעמד אישי, גיל, הריון, טיפולי פוריות, הורות, טיפולי הפריה חוץ
אפליה בין דורשי עבודה
איסור אפליה אין להפלות בין דורשי עבודה. אפליה בין דורשי עבודה כוללת מודעות דרושים או שאלות בנושאים אישיים במהלך ריאיון עבודה. איסור זה חל גם
קבלה לעבודה – מניעת אפליה
ניסוח מודעת דרושים מודעת דרושים טובה היא זו המנוסחת בצורה הפונה למועמדים אשר מתאימים למשרה ומניעה אותם לשלוח קורות חיים. המודעה אמורה לעסוק ברקע המקצועי
מניעת אפליה בפיטורים
מניעת אפליה פיטורים קיימות הוראות הקובעות כי בנסיבות מסוימות אסור לפטר עובד/ת, או הקובעות הגבלות לעניין פיטורים. הוראות אלה מעוגנות בחקיקה, בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה